4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Skoda Octavia 5 4x4 Combi 2.0 FSi – Alfa Romeo Crosswagon Q4 1.9 JTD

  • Ισορροπημένο και γενικά ουδέτερο σε συμπεριφορά εμφανίζεται το Octavia, ενώ η καλή αίσθηση των χειριστηρίων του συμπληρώνει τη συνολικά θετική εικόνα του στο δρόμο.

  • Τεράστιος σε όγκο (580 λίτρα), πλήρως εκμεταλλεύσιμος και με μεγάλο άνοιγμα ο χώρος αποσκευών του Octavia θυμίζει μεσαίο MPV και όχι ένα υπερυψωμένο στέισον.

  • Ο 2λιτρος FSi χαρακτηρίζεται από τη γραμμικότητα της απόδοσής του, ενώ σε συνδυασμό με το σχετικά κοντό 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων κερδίζει τη μάχη των επιδόσεων απέναντι στην Alfa.

  • Δύναμη και κυρίως ροπή χαρακτηρίζουν τον κινητήρα της Alfa Romeo, αλλά σε ένα περιθώριο από τις 2.000 έως τις 4.000 σ.α.λ. Κάτω και πάνω από αυτό η απόδοση πέφτει εμφανώς.

  • Ο σχεδιασμός εσωτερικά δεν είναι κάτι ξεχωριστό, ωστόσο η ποιότητα κατασκευής κινείται στα επίπεδα που έχουμε συνηθίσει στις κατασκευές της μητέρας VW.

  • Δε διαφέρει στο σχεδιασμό από τη σειρά 156 Sportwagon, και βέβαια το εσωτερικό της διαθέτει πιο έντονη προσωπικότητα και σπορτίφ χαρακτήρα από αυτό του Octavia.

Υποκατάστατα...

... των οχημάτων ελεύθερου χρόνου ή, μήπως, αντι-SUV; Το σίγουρο είναι ότι η Combi έκδοση του Octavia 5 και η Crosswagon συνδυάζουν την κίνηση στους τέσσερις τροχούς με την πρακτικότητα, αλλά, κυρίως, έχουν... άποψη.

ΦΩTOΓPAΦIEΣ: BAΣIΛHΣ ΓIANNAKOΠOYΛOΣ

TEΛIKA, τι είναι τα αυτοκίνητα της συγκεκριμένης δοκιμής; Τα... συστατικά τους μέχρι ενός ορισμένου σημείου δείχνουν κοινά: στέισον αμάξωμα, κίνηση σε όλους τους τροχούς, αυξημένο ύψος σε σχέση με τις απλές εκδόσεις τους. Η μετάφραση όλων των παραπάνω; Αφενός πρακτικότητα, που προκύπτει από το στέισον αμάξωμα, αφετέρου διάθεση να μην περιοριστούν στην άσφαλτο χωρίς, ωστόσο, να υποδύονται με το «ντύσιμό» τους τους καθαρόαιμους «off roader», όπως κάποια SUV. Παράλληλα, διαθέτουν αν όχι μικρό, τουλάχιστον μικρότερο βάρος από τα οχήματα ελεύθερου χρόνου, μικρότερο όγκο και αίσθηση «κοινού» αυτοκινήτου στην καθημερινή οδήγηση. Έτσι, θα μπορούσαμε να μιλάμε για δύο εναλλακτικές και ίσως αντι–SUV προτάσεις, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η «κόντρα» δύο αιώνιων αντιπάλων, του ντίζελ και της βενζίνης. Ας εστιάσουμε λοιπόν στους επιμέρους τομείς.

Η ωραία και ο... Tσέχος
Η Crosswagon δεν είναι παρά το γνωστό στέισον αμάξωμα της 156 (Sportwagon) διακριτικά «ενισχυμένο» σε οπτικό επίπεδο, με μεγαλύτερο ύψος από το έδαφος, ευμεγέθεις τροχούς 17 ιντσών, επενδύσεις νίκελ χρώματος στα πλαϊνά μαρσπιέ και δύο -επίσης νίκελ- ποδιές εμπρός και πίσω, που τονίζουν όσο χρειάζεται το διαφορετικό χαρακτήρα της, χωρίς να επηρεάζεται στο ελάχιστο η σικάτη σιλουέτα της. Ο επιπλέον όγκος στο πίσω μέρος του Octavia 5 είναι μεν αρμονικά προσαρμοσμένος, όμως το αποτέλεσμα δεν έχει κάποιο στοιχείο «έκπληξης». Eσωτερικά ακολουθείται αυστηρή γερμανική αισθητική, η οποία θυμίζει Golf και αποπνέει μάλλον ουδέτερη διάθεση από σχεδιαστική άποψη, και φυσικά δε σε κερδίζει όπως το μεσογειακό ταμπεραμέντο της Crosswagon με τη σαφώς πιο σπορτίφ εικόνα της. Βέβαια, δεν είναι μόνο ο σχεδιασμός του Octavia 5 που παραπέμπει σε Golf, αλλά γενικότερα η κατασκευή του. Εδώ, το τσέχικο αυτοκίνητο με background την εμπειρία του γκρουπ Vag αντισταθμίζει το χωρίς ιδιαιτερότητα εσωτερικό σχεδιασμό. Τα πλαστικά και η συναρμολόγηση είναι υψηλού επιπέδου, ενώ γενικότερα η αίσθηση σε ό,τι αφορά την κατασκευή είναι «γερμανική». Η Alfa μπορεί να μην υστερεί, όμως μένει σαφώς πιο πίσω στους παραπάνω τομείς. Ο οδηγός δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη θέση του σε κανένα από τα δύο. Στην Alfa θα κάτσει πιο ψηλά απ’ ό,τι στο Skoda, αλλά σε κανένα δε θα δυσκολευτεί να βρει την ιδανική θέση οδήγησης. Ωστόσο, θα δώσουμε ένα μικρό προβάδισμα στο τσέχικο αυτοκίνητο, επειδή διαθέτει περισσότερα περιθώρια ρύθμισης από την Alfa Romeo, καθώς τόσο το τιμόνι όσο και το κάθισμα διαθέτουν μεγαλύτερες διαδρομές (εμπρός πίσω και πάνω κάτω) που θα ευνοήσουν τους ψηλόσωμους οδηγούς. Πιο σαφές είναι το πλεονέκτημα του Octavia 5 στους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές. Σε όλα τα κρίσιμα σημεία που αφορούν την άνεση (χώρος για γόνατα, κεφάλι και ωφέλιμο φάρδος στο πίσω κάθισμα) υπερέχει εμφανώς. Στο ιταλικό αυτοκίνητο τα πράγματα είναι πιο στενόχωρα. Λόγος για πέμπτο επιβάτη γίνεται δύσκολα, ενώ ο χώρος για τις αποσκευές, αν και πρακτικός, έχει μέτρια χωρητικότητα (360 λίτρα), η οποία μάλιστα είναι σημαντικά περιορισμένη συγκριτικά με του αντιπάλου της. O χώρος αποσκευών του τελευταίου κατατάσσεται στην κορυφή της κατηγορίας για τη χωρητικότητά του (580 λίτρα!), ενώ συγχρόνως αποδεικνύεται ιδιαίτερα πρακτικός (μεγάλο άνοιγμα, κανονικό σχήμα).

Βενζίνη ή πετρέλαιο;
Βενζινοκινητήρας, άμεσου ψεκασμού, 2λιτρος FSi των150 ίππων αυτός του Octavia 5, υπερτροφοδοτούμενος, ντίζελ, τεχνολογίας Common Rail ο 1.900άρης της Crosswagon με την ίδια ισχύ, αλλά όχι -όπως είναι αναμενόμενο- και ροπή. Ο Multijet φτάνει τα 31 χλγμ./2.000 σ.α.λ., ενώ ο FSi στα 20,3 χλγμ./3.500 σ.α.λ. Πρακτικά, οι διαφορές ξεκινούν από τον ήχο που παράγουν, φυσικά με πιο τραχύ αυτόν της Alfa, κυρίως κατά τη φάση της πλήρους επιτάχυνσης. Πέραν αυτού, η ροπή στο ιταλικό σύνολο είναι παρούσα ανάμεσα στις 2.000-4.000 σ.α.λ. Πάνω και κάτω από αυτό το όριο η απόδοσή του πέφτει εμφανώς. Αυτό το μικρό ωφέλιμο περιθώριο αντισταθμίζεται, έως ένα βαθμό, από τη σημαντικά μακρύτερη κλιμάκωση του κιβωτίου (43,9 χλμ./ώρα με 6η, έναντι 32,6 χλμ./ώρα με την ίδια σχέση για το Octavia). Πρακτικά όμως, υπάρχουν αρκετές στιγμές που βρίσκεσαι «κρεμασμένος» και πρέπει να καταφύγεις στο κιβώτιο.
Αντιθέτως, το κυριότερο χαρακτηριστικό της λειτουργίας του FSi είναι η γραμμικότητα της απόδοσης. Τραβάει θετικά και «γεμίζει» μέχρι την «κορυφή» του στροφομέτρου. Η ροπή δεν είναι ανάλογη, αλλά δε λείπει κιόλας. Στη μάχη των επιδόσεων η παραπάνω συμπεριφορά των κινητήρων είναι καθοριστική. Σε όσες ρεπρίζ ο ντίζελ της Alfa περιστρέφει ανάμεσα στο διάστημα από 2.000 έως 4.000 σ.α.λ. τα 31 χλγμ. ροπής οι επιδόσεις της είναι εφάμιλλες των αντίστοιχων του Octavia 5 ή βρίσκεται οριακά μπροστά του. Από την άλλη, στις επιταχύνσεις από στάση, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, ο Tσέχος κερδίζει καθαρά στηριζόμενος στην ευστροφία του κινητήρα του, με 1 δλ. μέχρι τα 100 χλμ./ώρα που φτάνει στο 1,5 δλ. για τα 1.000 μ. Φτάνοντας στο βενζινάδικο, η Alfa αποδεικνύεται λιγότερο λαίμαργη. Στη σβέλτη -ως προς το ρυθμό- συγκριτική διαδρομή απαίτησε 11,4 λίτρα για κάθε 100 χλμ., όταν ο βενζινοκίνητος αντίπαλός της επιπλέον 2,5 λίτρα.

Αφ’ υψηλού
Oύτε το μεγαλύτερο -συγκριτικά με τις «συμβατικές» εκδόσεις- ύψος των δύο αυτοκινήτων (30 χλστ. για το Octavia, 40 χλστ. για την Crosswagon), αλλά ούτε και η τετρακίνηση δεν επηρέασαν τη βασική αρχιτεκτονική των αναρτήσεων (γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και πίσω σύστημα τεσσάρων συνδέσμων για το Octavia 5, ενώ η Alfa διαθέτει διπλά ψαλίδια εμπρός και γόνατα επίσης ΜακΦέρσον με μονούς διαμήκεις και διπλούς εγκάρσιους βραχίονες), με μικρές προσαρμογές που αφορούν το διαφορετική ρύθμιση ελατηρίων/αμορτισέρ και την ύπαρξη αλουμινένιου υποπλαισίου, στο οποίο στηρίζεται η πίσω ανάρτηση. Στην πράξη, η Alfa είναι κατά βάση υποστροφική. Αυτό όμως δεν ακυρώνει την τάση να γυρνάει το πίσω μέρος, όταν υπερβάλλεις με το γρήγορο τιμόνι ή φρενάρεις μέσα στη στροφή. Και λέμε «η τάση», γιατί το VDC, που πλέον λειτουργεί όταν και όσο πρέπει, δεν αφήνει περιθώρια να εξελιχθούν τα φαινόμενα. Γέρνει περισσότερο από το Octavia και δίνει (αλλά χωρίς να είναι) την αίσθηση ότι πρόκειται για πιο ελαφρύ αυτοκίνητο. Η ποιότητα κύλισης και η άνεση είναι καλή, όμως δε φτάνουν το Octavia που διακρίνεται και στους δύο τομείς. Πολύ κοντά σε αυτό που ονομάζουμε ουδέτερη συμπεριφορά, το Combi της Skoda γέρνει λιγότερο και δίνει μια ιδιαίτερα μασίφ αίσθηση. Κάτι που φαίνεται ακόμα καλύτερα, αν αποφασίσει κανείς να κινηθεί σε χωματόδρομο. Αντιθέτως, με την Alfa θα διαπιστώσει κανείς ότι οι αναρτήσεις τερματίζουν συχνά, ενώ και η ακαμψία του πλαισίου σε αυτές τις συνθήκες μάλλον μοιάζει μέτρια.
Τον τελευταίο πόντο κερδίζει το Octavia, με την αίσθηση που προσφέρουν το ακριβές τιμόνι και ο επιλογέας, ενώ σε συνδυασμό με τα δυνατά φρένα (56,2 μ. από τα 120 χλμ./ώρα) νιώθεις ότι οδηγείς... Golf. Αν και η Alfa δε θα προβληματίσει σε καμία περίπτωση, ωστόσο, λόγω του υψηλού προφίλ των μικτών ελαστικών, το πηδάλιό της έχει χάσει κάτι από τη γνωστή αίσθηση της οικογένειας 156, τα φρένα πετυχαίνουν μέτρια απόσταση ακινητοποίησης (61,7 μ.), ενώ ο μοχλός ταχυτήτων έχει λιγότερη ακρίβεια.

Τελικά
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, δε χρειάζεται πολλή σκέψη. Το Octavia παρουσιάζεται πιο ολοκληρωμένο. Διαθέτει πολύ καλούς χώρους για τους επιβάτες (κορυφαίους για τις αποσκευές), υπερέχει σε τομείς, όπως στην ποιότητα κατασκευής και στην άνεση, ενώ και σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς εμφανίζεται πιο ομοιογενές. Η Crosswagon κερδίζει σε εμφάνιση και προσωπικότητα και ελαφρώς στην κατανάλωση του καυσίμου που απαιτεί ο κινητήρας της. Ωστόσο, από αυτόν προέρχονται και κάποιες αδυναμίες της: μικρό ωφέλιμο περιθώριο στροφών, το οποίο επηρεάζει σε ένα βαθμό τις επιδόσεις, επιβαρύνεται το κόστος αγοράς της, και φυσικά θέτει περιορισμούς στην κυκλοφορία της, αφού δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία της στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας.

ΤO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Τι δίνεις και τι παίρνεις ή, αλλιώς, πόσο κοστίζουν και τι προσφέρουν τα δύο αυτοκίνητα; Ξεκινώντας ανάποδα, από τον εξοπλισμό δηλαδή, τα δύο αυτοκίνητα δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Στα στοιχεία του πλούσιου βασικού εξοπλισμού περιλαμβάνονται και στις δύο περιπτώσεις ABS και σύστημα ευστάθειας (ESP), κλιματισμός, ραδιοCD, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικοί καθρέφτες, προβολείς ομίχλης, ζάντες αλουμινίου, ενώ σε ό,τι αφορά τους αερόσακους υπάρχουν τέσσερις για το Skoda, έξι για την Alfa, η οποία διαθέτει δερμάτινο σαλόνι και αισθητήρα παρκαρίσματος. Είναι προφανές ότι η σημαντική απόσταση στο κόστος ανάμεσά τους, που ούτε λίγο ούτε πολύ ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ (26.990 ευρώ για το Skoda, 37.450 ευρώ για την Alfa Romeo), δεν οφείλεται μόνο στις διαφορές εξοπλισμού, αλλά στον ντιζελοκινητήρα και ίσως στην τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η ιταλική εταιρεία. Εν κατακλείδι, αξίζει να αναφερθεί ότι η ντιζελοκίνητη έκδοση του Octavia 5 Combi 4x4 στα 1,9 λίτρα με 105 ίππους κοστίζει 29.690 ευρώ, ενώ το 2λιτρο επίσης ντιζελοκίνητο με 140 ίππους, όμως δικίνητο φτάνει τα 27.090 ευρώ.

ΑΠO TEXNIKH ΣKOΠIA
Διαφορετικές είναι οι λύσεις που ακολουθούν οι δύο κατασκευαστές σε ό,τι αφορά τα συστήματα τετρακίνησης. Στην περίπτωση της Crosswagon, υπάρχουν τρία διαφορικά, από τα οποία το μεσαίο είναι Torsen (μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης), το οποίο μοιράζει τη ροπή ανάμεσα στους εμπρός και τον πίσω άξονα ανάλογα με το ποσοστό πρόσφυσης που εμφανίζουν. Σε κανονικές συνθήκες, το ποσοστό διαμοιρασμού είναι 42%-58% εμπρός πίσω αντίστοιχα, ενώ ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί στον πίσω άξονα το ποσό της ροπής να μεταβάλλεται από 40% έως 70%. To Octavia, από την άλλη μεριά, χρησιμοποιεί τη δεύτερη γενιά του γνωστού συνεκτικού συμπλέκτη Haldex, ο οποίος μεταφέρει ροπή στον πίσω άξονα, όταν στον πρώτο παρουσιαστεί απώλεια πρόσφυσης. Η διαφορά ταχύτητας που δημιουργείται σε αυτήν την περίπτωση ενεργοποιεί δύο αντλίες που ωθούν μια σειρά δισκάκια να εμπλακούν, μεταφέροντας πίσω μέρος της ροπής που μπορεί να φτάσει σε ποσοστό διαμοιρασμού 50%-50%.


SKODA OCTAVIA 5 COMBI 4x4 2.0 FSi
ΥΠΕΡ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ/ΑΝΕΣΗ
/ΧΩΡΟΙ
/ΑΙΣΘΗΣΗ ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΩΝ
ΚΑΤΑ/ΑΠΡΟΣΩΠΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

ALFA ROMEO CROSSWAGON 1.9 JTD
ΥΠΕΡ/ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΜΑΞΩΜΑΤΟΣ
/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΚΑΤΑ/ΜΟΝΟ ΝΤΙΖΕΛ
/ΤΙΜΗ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΡΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΤΟΥ OCTAVIA ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΣΥΡΕΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ.
• ΤΑ ΝΙΚΕΛ ΠΟΥ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ CROSSWAGON.
ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• Η ΜΙΚΡΗ ΩΦΕΛΙΜΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΤΗΣ
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
• ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ CROSSWAGON ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
• ΝΑ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ Η CROSSWAGON ΚΑΙ ME ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΑ

«... το κυριότερο χαρακτηριστικό της λειτουργίας του FSi του Octavia είναι η γραμμικότητα της απόδοσης.Tραβάει θετικά και “γεμίζει” μέχρι την “κορυφή” του στροφομέτρου...»

«... Η Crosswagon κερδίζει σε εμφάνιση και προσωπικότητα και ελαφρώς στην κατανάλωση του καυσίμου που απαιτεί ο κινητήρας της...»